Ga naar de inhoud van deze pagina Ga naar het zoeken Ga naar het menu
Vorige pagina

Raad luistert

maandag 27 februari 2023

19:30
Locatie

1.04 ABC Vergadercentrum

Voorzitter
mevr. D. Maes
Toelichting

U kunt de vergadering terugluisteren via deze link: https://etten-leur.raadsinformatie.nl/vergadering/1066738

Agendapunten

  1. 2

  2. 3

    NB OVER DE WIJZE VAN BEHANDELEN VAN DE ONTSLUITING HAANSBERG VOLGT EEN NADER VOORSTEL


    In de Omgevingsvisie 'Etten-Leur doet het gewoon!' heeft de gemeente de voorkeur aangegeven om de nieuwe wijk Hoge Haansberg te ontsluiten via een noordelijke randweg. Om er zeker van te zijn dat dit de beste variant is, is in de visie ook opgenomen dat de gemeente nog een aantal andere ontsluitingsmogelijkheden gaat onderzoeken en deze beoordeelt op de volgende punten:
    - verkeersafwikkeling Hoge Haansberg;
    - oplossing voor binnenstedelijke verkeersknelpunten;
    - luchtkwaliteit en gezondheid
    - duurzaam en zuinig ruimtegebruik
    - kostenefficiëntie.
    De gemeenteraad wilde in elk geval ook bekijken of het mogelijk is om Hoge Haansberg te ontsluiten met wegen die verder weg van de woonwijk kwamen te liggen. Het gaat daarbij om varianten die de N640 (Hoevenseweg) en de Zevenbergseweg (N389) of Rijsdijk met elkaar verbinden. Deze hebben daarmee het karakter van een provinciale weg. In totaal zijn zes ontsluitingsvarianten voor Hoge Haansberg onderzocht. In dit voorstel worden die afgewogen.


    Met dit voorstel geven we uitvoering aan de Omgevingsvisie die de gemeenteraad vaststelde op 11 juli 2022. In deze visie staat de ontwikkeling van de nieuwbouwwijk Hoge Haansberg met daarbij de voorkeur voor de ontsluiting via een nieuw aan te leggen noordelijke randweg. Om er zeker van te zijn dat dit de beste variant is, is in de visie ook opgenomen dat de gemeente nog een aantal andere ontsluitingsmogelijkheden gaat onderzoeken.

  3. 4

    In de ‘Raad debatteert’ van 30 november 2020 is uitgebreid gesproken over de kaderstelling voor herontwikkeling van de locatie Anna van Berchemlaan 2-4 (terrein Nieuwe Nobelaer). Naar aanleiding van de voorstellen die zijn gedaan in aanvulling op de voorgestelde kaders heeft het college op 9 december 2020 een brief gestuurd aan de raad met de uitgangspunten voor het participatieproces en de ruimtelijke invulling van het gebied. De uitgangspunten in deze brief beschouwen wij als de vastgestelde kaders voor de ontwikkeling. De vaststellingsprocedure is gevolgd. Over het ontwerpbestemmingsplan ‘Anna van Berchemlaan 2- 4’ is één zienswijze ingediend. Voor de welstandscriteria is ook de vaststellingsprocedure gevolgd. Hierover zijn geen zienswijzen ingediend. 
    Er wordt beoogd te beschikken over een onherroepelijk bestemmingsplan en welstandscriteria en daarmee een planologisch toetsingskader voor de te verlenen omgevingsvergunningen voor de bouw van de woningen.

  4. 5

    De voorgenomen planontwikkeling betreft het realiseren van een vleeskalverenhouderij aan de Zwartenbergseweg 17. Uw raad besloot op 21 december 2021 om te weigeren de benodigde verklaring van geen bedenkingen (hierna: ook WGB) af te geven. Het raadsvoorstel en het raadsbesluit van toen zijn toegevoegd in de bijlagen als bijlage 3 en bijlage 4. Naar aanleiding van uw besluit van 21 december 2021 is de verdere procedure in gang gezet. De ingediende zienswijzen en de wettelijk voorgeschreven procedure geven aanleiding om nogmaals een raadsvoorstel aan te bieden aan uw raad. Dat betreft dit voorstel.


    Beoogd effect is een standpunt te krijgen van de raad voor het nemen van een definitief besluit over de betreffende verklaring van geen bedenkingen.

  5. 6
    Rondvraag over de orde van de vergadering
  6. 7
    Sluiting