Ga naar de inhoud van deze pagina Ga naar het zoeken Ga naar het menu
Vorige pagina

Raad debatteert

maandag 22 april 2024

19:30
Locatie

1.04 ABC Vergadercentrum

Voorzitter
Dhr. P. van der Wulp
Toelichting

De vergadering is terug te luisteren via: Vergadering De Raad Debatteert 22-04-2024 Gemeente Etten-Leur (raadsinformatie.nl)

Agendapunten

  1. 0

  2. 2

  3. 3
    Mededelingen uit de regio
  4. 4

    Op 27 maart vorig jaar besloot u dat onze gemeente uiterlijk op 1 januari 2025 voldoet aan haar opgave voor de huisvesting van statushouders en de opvang van asielzoekers. Inmiddels is op 1 februari van dit jaar ook de Spreidingswet in werking getreden, die het verzorgen van asielopvang tot een gemeentelijke taak maakt. Dit voorstel gaat dan ook over de realisatie van asielopvang. Op dit moment beschikt Etten-Leur nog niet over een locatie voor asielopvang. Om een dergelijke locatie te vinden en te beoordelen, stelde u op 26 juni 2023 criteria vast waaraan een locatie moet voldoen. Met behulp van deze criteria hebben wij afgelopen zomer zowel locaties in gemeentelijk bezit, als locaties van derden beoordeeld. In dit voorstel stellen wij u voor de locatie die in onze beoordeling als meest geschikt naar voren is gekomen, namens uw raad bij het COA aan te dragen als de beste locatie om de plannen voor een AZC verder vorm te geven. Na uw besluit gaat het college nader in gesprek om een bestuursovereenkomst met het COA af te sluiten. Hierin wordt mede vastgelegd hoe de inpassing, inrichting en beheer van de locatie eruit zal gaan zien. Daarbij nemen we ook de inbreng van onze inwoners mee. Mede hierom leggen wij u separaat een plan van aanpak Participatie en Communicatie voor, waarin we beschrijven op welke wijze de omgeving van Mon Plaisir 40 wordt betrokken bij de inpassing, inrichting en beheer van de locatie

  5. 5

    In programma 5 van ons raadsprogramma, ‘duurzaam denken en doen in Etten-Leur’ namen we het volgende op: “Duurzaam denken en doen gaat om het vinden van evenwicht tussen ecologische, economische en sociale belangen: we kijken naar de huidige behoeften die mensen hebben en hoe die in de toekomst ontwikkeld kunnen worden zonder dat de mensen, het milieu of de economie in gevaar komen. Het is dus een zeer breed begrip en raakt in veel opzichten ons leven en onze omgeving. Duurzaamheid is meer dan alleen energie duurzaam opwekken. Het gaat ook om klimaat, behoud van natuur, voorkomen en hergebruiken van afval, biodiversiteit en circulaire economie. Samen hebben we de opgave onze leefomgeving goed door te geven aan volgende generaties. Samen met inwoners, regiogemeenten en partners als woningcorporaties, waterschap, energieleveranciers, netbeheerders, landbouw- en natuurorganisaties en ontwikkelaars werken we aan duurzame oplossingen.” Eén van de effecten die de gemeenteraad met dit programma wil bereiken luidt: “Een duurzame woon- en leefomgeving creëren en een duurzame gemeente zijn.”

  6. 6

    In mei 2023 stemden college en de gemeenteraad in met het starten van een proces om te komen tot een Woonzorgvisie. Een proces waarvoor in gesprek met lokale stakeholders en afgestemd met de regio in beeld gebracht wordt wat er speelt op de terreinen wonen, welzijn en zorg. Om zoveel mogelijk in samenhang te bepalen welke (urgente) opgaven er liggen om vanaf 2024 mee aan de slag te gaan.

  7. 7

    Jongeren in Etten-Leur komen steeds moeilijker aan een woning. Woningprijzen blijven stijgen, mede door het feit dat woningen steeds vaker als beleggingsobject worden gezien. Terwijl een woning zoveel meer is dan een stapel stenen. Het is een plek waar je prettig en veilig leeft, waar je je leven kunt opbouwen en jezelf thuis voelt. De stap naar een eigen woning is voor veel jongeren een belangrijke stap. Vanwege de vastzittende woningmarkt is deze stap steeds moeilijker te maken, waardoor zij langer thuis moeten blijven wonen. Dit onderwerp staat hoog op de agenda van het CDA Etten-Leur en is opgenomen in het Raadsprogramma 2022-2026. In de “Gebiedsvisie wonen”, in de door de Raad vastgestelde Omgevingsvisie, legden we dit als volgt vast: “Wij willen voor onze inwoners een passende duurzame woning. In een buurt waar men zich thuis voelt en welkom is. Iedereen kan meedoen. En waar jong en oud, gevestigde bewoners en nieuwkomers elkaar kunnen ontmoeten. Je kunt in je eigen omgeving opgroeien en oud worden”.

  8. 8

    Het huidig inkoop- en aanbestedingsbeleid is in 2017 vastgesteld en is toe aan een update. In het raadsprogramma worden een aantal doelstellingen benoemd voor inkopen en aanbesteden zoals bijvoorbeeld lokaal inkopen. Deze doelstellingen zijn verwerkt in het inkoop- en aanbestedingsbeleid. De wijzigingen ten opzichte van het huidig beleid zijn beperkt: aanpassing van het bedrag voor meervoudig onderhands aanbesteden voor Werken van 1 miljoen naar 1,5 miljoen. Dit omdat de prijzen voor het aanbesteden van Werken de afgelopen jaren flink zijn toegenomen door onder andere de hogere gasprijzen. het begrip lokaal in het beleid wijkt iets af van de definitie in het raadsprogramma (4.2), we gaan niet alleen uit van Etten-Leurse bedrijven maar van lokale ondernemers. Dit komt overeen met wat omliggende gemeenten hebben en geeft iets meer ruimte in aanbestedingstrajecten. een drietal verwijzingen naar beleid op het gebied van social return on investment, de klachtenregeling en duurzaam inkoopbeleid. Het beleid zelf zal in de organisatie verder worden uitgewerkt nadat het inkoop- en aanbestedingsbeleid is vastgesteld.

  9. 9
    Rondvraag over de orde van de vergadering
  10. 10
    Sluiting